Leibeemd 43, 5121 SL Rijen
+31 61 3377 921
info@tradelinqsolutions.com

Letter of Credit vs Credit Insurance

Global trade finance support

Al decennia lang lijkt er een strijd te moeten zijn tussen het gebruik van Letters of Credit (L/C) en Kredietverzekering. Afgelopen week lees ik een artikel waarom kredietverzekering zoveel beter is dan het werken met Letters of Credit. Dat L/C’s bewerkelijk zijn, wat de financiële consequenties zijn voor de koper en dat de wereldhandel tegenwoordig kredietverzekering prefereert. Ik zie dat toch anders namelijk wat is de beste oplossing voor de exporteur? Is kredietverzekering de allesomvattende oplossing voor de klant? Wat als die exporteur een mooie deal heeft in de zogenaamde “emerging markets” waarbij kredietverzekering misschien slechts 80% dekt of helemaal niet en de importeur niet wil betalen vanwege een commercieel dispuut? Kan de exporteur het zich veroorloven om dan 20% eigen (rest) risico te nemen? Als de kredietverzekeraar helemaal niet dekt kom je al snel op een Letter of Credit uit.  Als de transactie een uitgestelde betaling van bijv. 180 dagen heeft kan de exporteur zo lang wachten op de fondsen? Banken staan je niet meer bij de voordeur op te wachten met een zak met geld. Kredietverlening is schaars. Met een geconfirmeerd L/C hoef je niet te wachten tot het einde van de looptijd maar kan de bank fondsen beschikbaar stellen bij aanbieding van L/C conforme documenten. Dat noemen we dan disconteren zonder regres.

 

Kijk wat de beste oplossing is voor de klant en de transactie. Vaak kun je wellicht een groot deel onderbrengen bij de kredietverzekering maar zeker niet alles! Misschien wel als jouw afzetgebied Europa is maar zeker niet als je exporteert over de gehele aardbol dan ontkom je niet aan het gebruik van L/C’s. Zijn L/C’s echt zo bewerkelijk en lastig?  Ik denk dat je daar zelf invloed op kunt uitoefenen. Voldoende kennis in huis maakt al dat je vaak zelf op de regie stoel kunt zitten bij L/C transacties. Ik heb heel veel L/C’s door mijn handen zien gaan en dan zie je ook als je exporteurs meeneemt in de L/C wereld ze het leuk gaan vinden en nog belangrijker ze zien de waarde van een L/C.

 

Die strijdbijl moet maar eens worden begraven en als je samen kijkt naar mogelijke combinatie oplossingen kom je verder en zie je dat L/C’s en kredietverzekering elkaar aanvullen en versterken.